Pe 30 ianuarie, creștinătatea cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi: Sf. Vasile cel Mare (+379), Sf. Grigorie de Nazianz sau Teologul (+389) și Sf. Ioan Hrisostom sau Ioan Gură de Aur (+407).
Contemporani, după cum arată datele trecerii lor întru Domnul, prieteni și colegi de studii, Sfințíi Trei Ierarhi sunt cele trei vârfuri ale Bisericii Ortodoxe, care au întrecut cu înălțimea lor pe mulți și, ca niște apostoli, au strălucit, de îndată, în lume, după acea lungă perioadă cumplită a persecuțiilor care a durat aproape 300 de ani.
Această sărbătoare datează din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), când s-a stabilit data de 30 ianuarie ca o cinstire comună a celor trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, în urma mai multor dispute între diferite comunităţi creştine pe tema care dintre cei trei este mai mare.
Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena din anul 1936 s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume. Aceste câteva repere ne arată cât de importanţi sunt pentru creştinii ortodocşi aceşti trei corifei ai primului mileniu creştin patristic. În afară de sărbătoarea din data de 30 ianuarie, pe parcursul lunii prime din anul civil îi avem sărbătoriţi separat, în data de 1 ianuarie pe Sfântul Vasile cel Mare, în data de 25 ianuarie pe Sfântul Grigorie Teologul şi în data de 27 ianuarie pe Sfântul Ioan Gură de Aur.
Când vorbeşte despre Sfinţii Trei Ierarhi, Biserica spune despre ei că Sfântul Vasile cel Mare este mâna care lucrează, Sfântul Grigorie Teologul este mintea care gândeşte, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este gura care vorbeşte. Prin aceste trei caracterizări vedem că Biserica în viaţa ei nu îi separă, ci îi gândeşte în comun ca trei lucrări exemplare pentru viaţa Bisericii. Sfântul Vasile cel Mare este modelul de lucrare cu timp şi fără timp în toate domeniile vieţii bisericeşti a omului care şi-a închinat scurta sa viaţă slujirii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfântul Grigorie Teologul este modelul contemplării adevărurilor descoperite de Dumnezeu în Sfânta Scriptură şi al cugetării ortodoxe în viaţa Bisericii.
În viaţa Bisericii, pe Sfinţii Trei Ierarhi îi avem prezenţi zilnic, în primul rând prin Sfintele Liturghii, prin tratatele lor de teologie, prin cuvântările lor şi, nu în ultimul rând, prin modelul lor de vieţuire duhovnicească şi de într-ajutorare a celor aflaţi în nevoi.
Și la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, ca în toate școlile teologice, a fost marcat acest moment. Manifestările au început duminică seara, 29 ianuarie, când, în Paraclisul „Sf. Ioan Iacob” s-a oficiat slujba Vecerniei de către un sobor de 15 preoți, conduși de P.C. Pr. Chichioacă Petru Georgel, inspector școlar pentru disciplina Religie la Inspectoratul școlar Botoșani. În încheierea Vecerniei, părintele Inspector a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat importanța Sfinților Trei Ierarhi pentru școlile teologice.
Luni, 30 noiembrie 2012, tot în Paraclisul Seminarului, s-a oficiat slujba Utreniei, Acatistul și Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, Pr. Șoptică Ciprian a vorbit despre viața și opera Sfinților Trei Ierarhi. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității locale, ai unităților de învățământ din municipiu, precum și colaboratori și ostenitori ai Seminarului. În încheiere s-a săvârșit slujba de pomenire pentru ctitorii seminarului dorohoian. (DorohoiNews.ro)
marți, 31 ianuarie 2012
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi
duminică, 29 ianuarie 2012
Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz si Ioan Gura de Aur
sâmbătă, 28 ianuarie 2012
joi, 26 ianuarie 2012
Stiri.Botosani.ro - IPS Teofan, la Biserica "Inaltarea Domnului" din Botosani si in alte 10 biserici din Protopopiatul Dorohoi! : Stiri Botosani, Evenimente, Administratie, Politic, Sanatate, Invatamant, Cultura, Economie, Monden
De asemenea, duminică, 29 ianuarie 2012, IPS Teofan va oficia, alături de un sobor de preoţi, Sfânta Liturghie la Biserica "Înălţarea Domnului" din Botoşani."
'via Blog this'
vineri, 20 ianuarie 2012
Udrea a semnat la Iaşi un contract de finanţare pentru restaurarea a şase monumente istorice
.
marți, 17 ianuarie 2012
Sfântul Antonie cel Mare-17 ianuarie
duminică, 15 ianuarie 2012
Duminica celor zece leprosi
Sfântul Antonie, tatăl călugărilor
joi, 12 ianuarie 2012
Euroins Romania, asiguratorul Parohiei Sfantul Pantelimon din Bucuresti, afectata de un incendiu in aceasta saptamana, promite sa ofere repede despagubirile necesare
miercuri, 11 ianuarie 2012
Minune Dumnezeiască la biserica Sfântul Pantelimon
marți, 10 ianuarie 2012
Papa Benedict: Casatoriile homosexuale ameninta viitorul umanitatii
OPINII: Suferinta - metafizica suferintei
luni, 9 ianuarie 2012
Parintele Justin despre rugaciunea launtrica
Rugaciunile impotriva dusmanilor
duminică, 8 ianuarie 2012
Prefectul a chemat preot să-i sfinţească biroul – VIDEO & GALERIE FOTO
Predica la Duminica dupa Botezul Domnului
Acum, ca o incununare a sarbatorilor, dumnezeiasca Evanghelie ne impartaseste cuvant negrait de adanc. Si orice cuvant, cand sufletul nostru smerit, dar luminat, incearca...
vineri, 6 ianuarie 2012
7 ianuarie - Soborul Sf. Ioan Botezatorul
Sfantul Ioan Botezatorul - prooroc si mucenic
Sarbatoarea Bobotezei in traditia darabaneana GALERIE FOTO
Boboteaza 2012
Anul acesta am savarsit pentru prima data slujba Aghiezmei celei Mari la fantana din curtea bisericii noi. Desi nu am mai avut ca inceilalti ani cruce de gheata totusi ne-am bucurat de preznta in numar mare a credinciosilor care au venit pentru a primit apa cea sfintita in ziua Botezului Domnului.
Aghiasma mare este apa sfinţită în ziua de Bobotează (sau în Ajunul Bobotezei). Se sfinţeşte prin puterea Duhului Sfânt invocat de către preoţi, în rugăciune.
Această aghiasmă se poate bea doar în perioada dintre Bobotează şi Odovania Praznicului Bobotezei (ziua Odovaniei este scrisă şi în calendar). În alte zile se poate lua doar după spovedanie şi cu binecuvântarea preotului duhovnic.
Aghiasma mare are putere de a vindeca bolile celor care o iau cu credinţă.
Caci apa aceasta, având într-însa darul şi puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri şi de primejdii.
Efectele Aghiasmei mari asupra credincioşilor care se vor stropi şi vor gusta din ea, le arată însăşi rânduiala slujbei, îndeosebi textul rugăciunii de sfinţire, unde preotul se roagă:
„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepartare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.
Patriarhul Daniel: „Agheasma Mare are o putere curăţitoare, sfinţitoare şi tămăduitoare”
SANATATE: Plante care ne linistesc
Efecte subtile:
-scade reactivitatea excesivă la influenţele exterioare, descătuşează din tipare şi condiţionări, debarasează de ceea ce este dăunător sau nefolositor;
-ajută la...
joi, 5 ianuarie 2012
Boboteaza, ziua in care Hristos S-a descoperit lumii
Boboteaza şi Sfântul Ioan încheie sărbătorile naşterii lui Hristos
BOBOTEAZA. Ce este Botezul Domnului. Cum se foloseşte Agheasma Mare
Biserica vrea sa reia vechea traditie a clinicilor medicale patronate de locasurile de cult
marți, 3 ianuarie 2012
STIRE | publicitara: Pantocrato.ro, un produs religios al unui botosanean din Flamanzi.
Site-ul www.Pantocrator.ro îşi propune să trateze subiecte din sfera domenilor sociale, culturale şi religioase, ce oglindesc viaţa cotidiană şi care vor fi reflectate prin prisma învăţăturilor creştin-ortodoxe.
Un domeniu aparte îl va constitui percepţia din punct de vedere al ortodoxie româneşti a modului de viaţă şi a provocărilor cotidiene ale altor comunităţi ortodoxe ori creştine ale lumii.
Dorim în prealabil ca felul nostru de a gândi româneşte să fie un ambasador strălucit pentru credinţa dreptmăritoare ortodoxă naţională şi de pretutindeni.
Pentru că factorul politic are implicaţii profunde în viaţa zilnică a fiecărui cetăţean pe pantocrator.ro se vor regăsi uneori subiecte cu carater politic.
.
Placinta Vlad (Flamanzi – 26 de ani) ~ www.pantocrator.ro
.
.
Înalte feţe bisericeşti prezente la Hramul de iarnă al Mănăstirii Eşanca
Sfintirea caselor de Boboteaza
Sfintirea caselor credinciosilor se face prin stropirea cu aghiasma mare...