sâmbătă, 28 aprilie 2012

In Duminica Mironositelor, IPS Teofan va sluji Sfanta Liturghie la Manastirea Popauti

In Duminica Mironositelor, IPS Teofan va sluji Sfanta Liturghie la Manastirea Popauti: Credincioşii vor sărbători mâine Duminica Mironosiţelor, numită şi ziua femeii creştine. Femeile mironosiţe au fost cele dintâi persoane care au mărturisit Învierea Domnului.

În Duminica Mironosiţelor,...

Puhoi de lume la slujba de la Biserica Sf. Gheorghe GALERIE FOTO

Puhoi de lume la slujba de la Biserica Sf. Gheorghe GALERIE FOTO:

Sute de credincioşi au asistat astăzi la slujba ce a avut loc la Biserica Sf. Gheorghe din municipiul Botoşani. Printre aceşti s-au numărat şi prefectul Cristian Roman precum şi primarul Cătălin Flutur.

Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic Gheorghe au ajuns la Botosani FOTO

Sfintele Moaste ale Marelui Mucenic Gheorghe au ajuns la Botosani FOTO: Duminica, la Biserica Sfantul Gheorghe din Botosani au fost aduse de la Biserica Feredeni, din Iasi, Moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, pentru a marca astfel hramul bisericii ctitorie a Elenei Rares, dar si sarbatoarea orasului al...

Moastele Sf. Gheorghe intampinate de sute de credinciosi - FOTO -

Moastele Sf. Gheorghe intampinate de sute de credinciosi - FOTO -: altSute de credinciosi au trecut sa se inchine si sa se roage la moastele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe

Moaştele Sfântului Gheorghe întâmpinate de credincioşi, prefect şi primar- FOTO&VIDEO

Moaştele Sfântului Gheorghe întâmpinate de credincioşi, prefect şi primar- FOTO&VIDEO: Sute de botoşăneni s-au adunat duminică după-amiază la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiu pentru a întâmpina Sfintele Moaşte ale ocrotitorului spiritual al municipiului Botoşani, aduse din...

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Traditii de Pastele Blajinilor

Traditii de Pastele Blajinilor: In credinta populara, in lunea dupa duminica Tomei, in data de 23 aprilie, se sarbatoreste Pastele Blajinilor. Anul acesta ea coincide si praznicul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. In folclor, Blajinii mai sunt cunoscuti si sub numele de Rohmani. Potrivit credintei populare, Blajinii fac...

vineri, 20 aprilie 2012

Patriarhul Daniel cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii: Hristos Domnul revarsă Harul ...

Patriarhul Daniel cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii: Hristos Domnul revarsă Harul ...: Hristos Domnul revarsa Harul Sau tamaduitor asupra Bisericii Sale, a afirmat, astazi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in cuvantul de invatatura rostit la finalul Sfintei Liturghii, oficiate la sarbatorirea Izvorului Tamaduirii, relateaza Agerpres.
Intaistatatorul BOR a sfintit apa din cele 12 butoaie provenind din izvorul de mare adancime din gradina Catedralei Patriarhale. Apoi i-a stropit cu apa sfintita pe cei cateva sute de credinciosi prezenti la ceremonie.
Apreciind ca in ...

luni, 16 aprilie 2012

CLIPUL ZILEI: Sfintele Pasti la Manastirea Petru Voda 2012

CLIPUL ZILEI: Sfintele Pasti la Manastirea Petru Voda 2012: Parintele Iustin Parvu, in mijlocul credinciosilor de la Manastirea Petru Voda, sarbatorind Sfintele Pasti! In varsta de 93 de ani, vizibil slabit de boala si batranete, Parintele a adus Vestea Invierii, sute de crestini primind Lumina si cantand "Hristos a Inviat!".

A treia zi de Pasti: sarbatoarea luminii si a bucuriei

A treia zi de Pasti: sarbatoarea luminii si a bucuriei: Pastile sunt in Ortodoxie "sarbatoarea sarbatorilor". Daca sarbatoarea este o tasnire de viata dumnezeiasca in creatie si ca atare o tasnire de lumina mai presus de fire, Pastile sunt tasnirea deplina a vietii dumnezeiesti in existenta noastra crestina. Natura noastra...

A început Săptămâna Luminată

A început Săptămâna Luminată: Prima săptămână care urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este Săptămâna Luminată, care se termină în duminica următoare, numită Duminica Tomii (n.r. - a Sfântului Apostol Toma).

duminică, 15 aprilie 2012

Mii de botosaneni au luat Lumina

Mii de botosaneni au luat Lumina: altPloaia si vremea rea din noaptea de Inviere nu a fost o piedica in calea botosanenilor ce au raspuns preotilor

Ultima Inviere cu PF Patriarh Teoctist - Predica VIDEO

Ultima Inviere cu PF Patriarh Teoctist - Predica VIDEO: Sfintele Pasti 2007, la Patriarhie. PF Parinte Patriarh Teoctist, la cei 92 de ani ai sai, a sustinut slujba de Inviere si a stat pana la 4 dimineata cu credinciosii adunati in numar mare in jurul sau. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aiba la dreapta Sa la Invierea Neamului Romanesc!...

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Ioan Alexandru, politicianul cu crucea-n mână

Ioan Alexandru, politicianul cu crucea-n mână: S-a născut de Crăciun, la fel ca Mântuitorul. Nu-L va mai părăsi niciodată. Este, alături de Daniel Turcea, probabil cel mai important poet creştin postbelic.

Pastorala de Sfintele Paşti 2012 a Patriarhului Daniel

Pastorala de Sfintele Paşti 2012 a Patriarhului Daniel: Preacuvioşi şi Preacucernici Părinţi,
Iubiţi credincioşi şi credincioase,

biruinta asupra mortii (Prohodul Domnului) - Bartolomeu Anania (2002)

biruinta asupra mortii (Prohodul Domnului) - Bartolomeu Anania (2002):

vineri, 13 aprilie 2012

VINEREA PATIMILOR la Darabani GALERIE FOTO

VINEREA PATIMILOR la Darabani GALERIE FOTO: Vinerea Mare este o zi aliturgică pentru creştinii ortodocşi pentru că nu se săvârşeşte nici una dintre Sfintele Liturghii. Este o zi de doliu deoarece astăzi a fost răstignit Mântuitorul Iisus ...

Sf Epitaf scos din Biserica Sf. Parascheva

Sf Epitaf scos din Biserica Sf. Parascheva:
altZeci de botosaneni au participat azi la scoaterea Sfantului Epitaf la Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva”

joi, 12 aprilie 2012

Arheologii au găsit la Biserica Neagră din Braşov peste 50 de morminte din Evul Mediu.

Arheologii au găsit la Biserica Neagră din Braşov peste 50 de morminte din Evul Mediu.: Arheologi care fac sapaturi pentru reabilitarea si reamenajarea curtii Bisericii Negre din Brasov au descoperit peste 50 de morminte cu oseminte care dateaza atat din Evul Mediu, posibil din secolul al XI-lea, cat si din epoca moderna, informeaza Mediafax.
Arheologul Daniela Marcu Istrate, coordonator stiintific al santierului de la Biserica Neagra, a declarat ca de la inceputul lucrarilor, din 3 aprilie si pana in prezent, au fost descoperite aproximativ 50 de morminte cu oseminte care ...

miercuri, 11 aprilie 2012

Pelerinaj de Florii 2012

Pelerinaj de Florii 2012:

Credincioşii din toată Arhiepiscopia Iaşilor au fost aşteptaţi sâmbătă, 7 aprilie, la pelerinajul de Florii. Toate protopopiatele eparhiei, dar şi unele parohii au organizat procesiuni prin care au rememorat Intrarea Domnului în Ierusalim.
În protopopiatul Dorohoi procesiunea Floriilor a început la ora 13 cu slujba Vecerniei celei mari oficiată în biserica “Sf. Împărați Constantin și Elena” urmată de citirea evangheliei zilei care relatează învierea lui Lazăr apoi cu binecuvântarea ramurilor de salcie si răchită care au fost împărțite credincioșilor veniți in număr foarte mare la acest pelerinaj. Procesiunea pelerinajului a continuat cu drumul spre biserica “Adormirea Maicii Domnului” credincioșii și preoții cântând împreună în drumul lor cântări specifice sărbătorii Floriilor.

În Duminica Floriilor se cântă "Astăzi vine la Ierusalim…", în Vinerea Mare: "Astăzi este înaintea lui Pilat…", la Naşterea Domnului: "Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte…". Aşadar, credincioşii nu comemorează doar nişte evenimente obiective, la nivel de idee, intelectual, ci participă duhovniceşte şi afectiv la bucuria şi tristeţea Domnului, convertind faptul istoric într-un "eveniment pentru noi, pentru mine".

Urmând evlaviei mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Domnul Hristos cu frunze de palmier sau finic, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, prin rugăciune şi stropirea cu agheasmă, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi. Rânduiala sfinţirii constă în rugăciuni de sfinţire a salciei de către slujitorii Bisericii, care ţin în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ce simbolizează biruinţa vieţii asupra morţii. În studiul "Salcia: simbolul morţii şi al vieţii", prof. dr. Remus Rus afirma: "Folosirea în cult a salciei nu este doar o simplă acomodare la mediu, ci îşi are bogăţia ei, funcţia ei simbolică în viaţa rituală a Bisericii creştine". Pot fi evidenţiate cel puţin trei semnificaţii principale ale salciei: ea simbolizează pe Domnul Hristos şi mlădiţele Sale, adică sufletele credincioase şi bune, taina fecioriei Mariei, sufletele renăscute prin baia botezului.

Unul din fragmentele biblice referitoare la salcie este Isaia 44, 3-4: "Că Eu voi vărsa apa peste pământul însetat şi pâraie de apă în ţinut uscat. Vărsa-voi Duhul Meu peste odrasla ta şi binecuvântarea Mea peste mlădiţele tale. Şi vor odrăsli ca iarba pe malul pâraielor şi ca sălciile de-a lungul apelor curgătoare".

Cassiodor, comentând acest text, compara funcţia regeneratoare a salciei cu sufletele sfinte şi credincioase: "Sălciile sunt copaci ce cresc pe malurile râurilor şi acolo dau viaţă celui mai proaspăt verde, şi chiar dacă cineva taie mereu o parte din rădăcină şi o îngroapă în pământul umed, ea va arunca imediat rădăcini proaspete. Cu aceste sălcii trebuie să comparăm sufletele sfinte şi credincioase, care, după cum spune Isaia, aruncă mlădiţe ca sălciile de pe malurile pâraielor".
De asemenea, Fericitul Ieronim vedea în salcie simbolul credincioşilor renăscuţi prin baia botezului: "Iar apoi profetul îi compara pe cei care s-au renăscut prin baia botezului cu plantele nou-înverzite şi cu salcia, care arunca mlădiţe pe marginea apei curgătoare". Urmând o credinţă a vremii, după care salcia produce infertilitate, Fericitul Ieronim continua: "Căci această salcie dă rod, iar aceasta este contrar naturii sale obişnuite, căci de obicei salcia este fără de rod, iar cel care mănâncă din sămânţa ei devine el însuşi neroditor".

Prof. dr. Remus Rus observa: "În tradiţia patristică a Bisericii răsăritene, salcia (…) va deveni simbol al fecioriei, iar caracteristica ei de a fi "distrugătoare de rod", o preînchipuire a morţii mistice care, prin renunţarea la perpetuarea vieţii pământeşti supusă morţii, tinde spre dobândirea puterii cereşti de procreare". "Pretutindeni, Sfintele Scripturi, spunea şi Metodiu de Olimp, iau salcia ca simbol al castităţii."

Albertus Magnus interpreta salcia ca simbol pentru fecioria Maicii Domnului. Aceasta "a ales fecioria şi astfel a ales viaţa fără rod, dar după cum salciei îi place să crească pe malul râurilor, tot aşa şi Preamărita Fecioară a înflorit lângă apele harului şi ale darurilor cereşti. Şi, după cum salcia este un semn al castităţii, tot la fel şi ea, plină de castitatea rece, pentru sămânţa ei, care este Fiul lui Dumnezeu, prin mesajul său îi face pe mulţi neroditori în fructul trupului chemându-i la o viaţă de feciorie".

Tradiţia procesiunii de Florii
Astfel, nu întâmplător purtăm sălcii în mâini în Duminica Floriilor sau Stâlpărilor,
ca simbol şi pentru propriul nostru botez, ştiut fiind că în primele secole creştine, în această duminică, cei care aspirau să fie botezaţi mergeau cu toţii la episcop, ca să îi ceară să fie admişi la Taina Botezului şi să înveţe Simbolul de credinţă. Este o zi importantă, în cinstea ei împăraţii acordau graţieri. Floriile împreună cu praznicul Bunei Vestiri (dacă acesta nu cade în Săptămâna Mare) sunt sărbători în care se acordă dezlegare parţială pentru post, la peşte, vin şi untdelemn.

Încă din secolul al IV-lea, creştinii sărbătoreau Floriile într-un mod aparte, cu o procesiune după săvârşirea Sfintei Liturghii. Din "Jurnalul de călătorie" al pelerinei apusene Egeria la Ierusalim avem câteva informaţii cu privire la această tradiţie. Toţi creştinii se adunau în jurul prânzului, pe la ora 13:00, şi mergeau împreună cu slujitorii şi episcopul cetăţii în procesiune pe Muntele Măslinilor, până la locul de unde Domnul S-a Înălţat la cer. De aici, în jurul orei 17:00, coborau către Sfânta Cetate, iar un alai de creştini, adulţi şi copii, mergând înaintea episcopului cu ramuri de finic şi de măslin, striga: "Binecuvântat este Cel ce vine în Numele Domnului". După ce ajungeau în cetate, intrau în Biserica Sfintei Învieri, unde săvârşeau slujba Vecerniei. Şi în zilele noastre se obişnuieşte ca, în Duminica Floriilor, credincioşii însoţiţi de preot să iasă în procesiune cu ramuri de salcie în mâini şi să se întoarcă în biserică, cântând troparul Intrării în Ierusalim a Domnului, care este acelaşi cu al Sâmbetei lui Lazăr: "Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie, Biruitorului morţii, strigăm: Osana Celui dintru înălţime! Bine eşti cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului".
Mia multe foto AICI

Proiectul ”Un Coran în fiecare casă” scandalizează partidul Angelei Merkel

Proiectul ”Un Coran în fiecare casă” scandalizează partidul Angelei Merkel: Proiectul musulmanilor salafiști, de a distribui 25 de milioane de exemplare ale Coranului în toată Germania, este criticat de Uniunea Creştin Democrată (CDU), partidul cancelarului german, Angela Merkel, care vrea să blocheze...

marți, 10 aprilie 2012

Ce poţi mânca de post la fast-food: Subway, Gregory's, Snack Attack, Spring Time, McDonalds, KFC

Ce poţi mânca de post la fast-food: Subway, Gregory's, Snack Attack, Spring Time, McDonalds, KFC: Fotoreportaj la prima franciză românească a nr. 1 mondial şi la 10 dintre restaurantele cu care se bate.

Învăţăturile Episcopului Siluan (V) Despre raportul cu Biserica Catolică din Italia şi ...

Învăţăturile Episcopului Siluan (V) Despre raportul cu Biserica Catolică din Italia şi ...:
Publicăm a V-a parte a interviului realizat cu P.S. Episcop Siluan.
Unde se pot înscrie voluntari românii care doresc să sprijine românii aflaţi în dificultate(cei care nu au unde locui, cerşetorii, cei aflaţi în detenţie)?
«Prin intermediul preoţilor din parohiile pe care aceste persoane le frecventează, se organizează aceste voluntariate. Începând cu Postul Crăciunului s-a mers la Tiburtina, la Anagnina, la Termini şi în alte locuri unde se află fraţi de ai noştri în dificultate şi li s-au dus pacheţele de mâncare, bucate care au fost pregătite pentru pomenirea celor adormiţi, deoarece îi îndemnăm pe cei care fac pomană să o facă celor săraci, la cei ce cu adevărat au nevoie.
La parohii pot afla unde se fac vizite la spitale, clinici sau la închisori, la acestea din urmă necesitând un permis special. Important este ca omul să dorească să facă bine în jurul lui şi Dumnezeu îi ajută. Aş mai adăuga ceva: noi acordăm peste 180 de burse pentru unul dintre copiii familiilor numeroase, pe numele lui punem această bursă, însă noi nu dăm banii copilului, ci se foloseşte bursa respectivă am început cu 50 de euro şi uneori le-am împărţit în două pentru a

Citeşte mai mult...

Patriarhia Română: Biblia vândută împreună cu ziarul Adevărul nu este ortodoxă

Patriarhia Română: Biblia vândută împreună cu ziarul Adevărul nu este ortodoxă: Patriarhia Română a emis astăzi un comunicat despre Biblia distribuită împreună cu ziarul Adevărul. “Biblia vândută împreună cu ziarul Adevărul nu este ortodoxă şi conţine diferenţe majore de traducere faţă de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Române“, au spus oficialii în comunicat. Biblia este tradusă de Dumitru Cornilescu și a apărută anul... mai mult »

Un mitropolit rus denunta prozelitismul homosexual si mania politically correct, sinucigasa pentru Occident

Un mitropolit rus denunta prozelitismul homosexual si mania politically correct, sinucigasa pentru Occident: Mania "politically correct" si impunerea unor norme contrare principiilor spirituale si moralei traditionale sunt sinucigase pentru Occident, considera seful departamentului pentru relatii externe al Patriarhiei Moscova, mitropolitul Ilarion din Volokolamsk, intr-un interviu acordat agentiei de stat RIA Novosti.

luni, 9 aprilie 2012

100 de ani de la nasterea Parintelui Cleopa: 10 aprilie 1912 - 10 aprilie 2012

100 de ani de la nasterea Parintelui Cleopa: 10 aprilie 1912 - 10 aprilie 2012: "Sa-mi spuneti mie, unde erati acum 100 de ani? Dar peste 100 de ani, unde o sa fiti? Ia spuneti-mi, unde? Trupul merge in pamant, de unde a fost luat, dar sufletul unde merge? Ati auzit ce spune Mantuitorul in Evanghelie? Voi nu stiti de unde veniti si unde mergeti. Eu...

Foto: În lumina Învierii Domnului cu elevii din Botoşani şi Orăşeni – Deal


Vineri, 6 aprilie 2012 un grup de elevi şi profesori de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Botoşani a  fost în ospeţie la elevii de la Şcoala cu clasele I – VIII din Orăşeni Deal.
Activitatea, desfăşurată în parteneriat, a constat în    încondeierea de ouă, realizarea de coşuleţe şi felicitări  pentru Paşti, prezentarea unui moment artistic susţinut de elevii de la Orăşeni şi susţinerea unui miniconcert de cântece religioase dedicate Învierii.
Au fost prezente şi două bunici.  Una  dintre ele i-a încântat pe oaspeţi cu  câteva frumoase  cântece religioase, iar cealaltă a încercat să    recreeze lumea  satului de odinioară, cu minunatele obiceiuri şi   tradiţii religioase din perioada Postului Mare şi din noaptea Învierii Domnului.
În final s-a realizat o expoziţie cu felicitări şi  coşuleţe cu ouă încondeiate. Au fost oferite copiilor şcolii gazdă daruri constând în articole de îmbrăcăminte şi dulciuri.


duminică, 8 aprilie 2012

Parintele Oprea Craciun s-a mutat la Domnul!

Parintele Oprea Craciun s-a mutat la Domnul!: Astăzi, 8 aprilie, la praznicul Floriilor, Părintele Oprea Crăciun a trecut la Domnul, Cel pe care L-a iubit şi mărturisit cu preţul vieţii sale. Chiar dacă răpus de boală şi încleştat de durerile trupului, Părintele nu a încetat până în ultima clipă...

Protosinghel Serafim Grigoras: "Sa facem rai din locasurile noastre"

Protosinghel Serafim Grigoras: "Sa facem rai din locasurile noastre": Serafim Grigoras este din 1990 până în prezent protosinghel la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. A intrat în monahism în anul 1987 la Mănăstirea Putna. Originar din Eşanca (Darabani) este unul ...

sâmbătă, 7 aprilie 2012

40 de capete ale Maicii Gavrilia

40 de capete ale Maicii Gavrilia:
40 de capete ale Maicii Gavrilia

1. Orice loc poate deveni locul Invierii. Este de-ajuns sa traiesti smerenia lui Hristos.  2. Nu o cunoastere pe care s-o dobandesti, ci o cunoastere pe care s-o patimesti – asta-i spiritualitatea ortodoxa.  3. Exista o singura educatie: sa invatam sa-L iubim pe Dumnezeu.  4. Mai bine iadul aici decat in lumea cealalta.  5. Nu-i... Read More

Invierea lui Lazar

Invierea lui Lazar: Invierea lui Lazar este sarbatorita in Biserica Ortodoxa cu o zi inainte de Florii. Din Evanghelii aflam ca Lazar era fratele Martei si al Mariei si locuia in Betania. Aceasta localitate se afla in Tara Sfanta si este asezata pe una din culmile pietroase din sud-estul Muntelui...

vineri, 6 aprilie 2012

Învăţăturile Episcopului Siluan (IV) Despre vieţile sfinţilor şi tinerii români din Italia

Învăţăturile Episcopului Siluan (IV) Despre vieţile sfinţilor şi tinerii români din Italia:
Publicăm partea a patra a interviului realizat de Gazeta Românească cu PS Episcop Siluan.
Calendarul Catehetic a ajuns la cea de-a treia ediţie. Ce noutăţi au fost incluse şi ce propuneri există pentru a patra ediţie?
«Calendarul Catehetic se numeşte acum Calendarul tuturor Sfinţilor de peste an şi locurile din Italia unde se pot cinsti moaştele lor este la a patra ediţie (are 208 pagini) şi anul acesta  au fost adăugate alte câteva zeci de note (ajungându-se la un numar de 386) cu privire la locurile unde se află moaşte de sfinţi pe pământul Italiei şi s-au adăugat vieţi de sfinţi tămăduitori şi vindecări minunate săvârşite de ei, fiind anul omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor.

Foto: P.S. Siluan împreună cu un grup de studenţi de la Universitatea Columbia (SUA)
E o muncă sistematicăce ajunge în al patrulea an, dar care, pentru faptul că suntem implicaţi în mai multe proiecte, nu se mai poate face în acelaşi ritm, avansează mai încet, dar se continuă, pe surse, adică pe izvoarele directe: Martirologiului Roman, Vieţile Sfinţilor scrise de călugării bollandişti (călugări belgieni care s-au ocupat şi se ocupă de vieţile sfinţilor numai pe izvoare de primă mână şi fac studii

Citeşte mai mult...

joi, 5 aprilie 2012

Învăţăturile Episcopului Siluan (III) Despre crimele comise de români în Italia

Învăţăturile Episcopului Siluan (III) Despre crimele comise de români în Italia:
Iată a treia parte a interviului realizat de Gazeta Românească cu PS Episcop Siluan.
Prea Sfinţia Voastră, Italia a fost şocată recent de mai multe crime comise de români, cum ar fi cea de la Perugia. Cum se pot explica aceste fapte odioase? Lipsă de educaţie? lipsă de morală? Oameni fără Dumnezeu?
P.S. Silaun (oftează):  «De fiecare dată când auzim o asemenea întâmplare sau despre faptele reprobabile comise de fraţi de-ai noştri ne îndurerează foarte mult… într-un fel nu putem să nu ne considerăm responsabili, în calitate de păstori de suflete. Responsabili de faptul că fraţii aceia care au ajuns în situaţia aceea poate nu au auzit vreodată îndemnul legat de o faptă bună, de Dumnezeu, de credinţă, de a avea grijă de sufletul lor care, dacă intră în veşnicie cu asemenea fapte, osândă veşnică primeşte. Poate că n-au primit nici educaţie în familie, poate că în familiile lor au auzit şi văzut numai lucruri negative poate da, poate nu nu se ştie!

FOTO: P.S. Episcop Siluan în mijlocul deţinuţilot de la Rebibbia- Crăciun 2011
De multe ori părinţii au putut să fie binevoitori cu ei şi să le fi dat o educaţie bună şi, săracii,

Citeşte mai mult...

miercuri, 4 aprilie 2012

Învăţăturile Episcopului Siluan (II) Activitatea socială a Bisericii în Italia

Învăţăturile Episcopului Siluan (II) Activitatea socială a Bisericii în Italia:
Continuăm publicarea interviului realizat cu Prea Sfinţitul Siluan, Episcopul Italiei.
De curând aţi participat la şedinţa  conferinţei permanente "Religii, cultură şi integrare" iniţiată de Ministerul pentru Cooperare Internaţională şi Integrare al Guvernului Italiei. Acolo aţi spus: "Comunitatea noastră are nevoie de structurile necesare pentru activităţile pe care le desfăşoară şi care nu se limitează doar la asistenţa spirituală şi pastorală, pentru a se putea reuni şi pentru a-şi putea forma proprii fii, pentru că, în mod concomitent, să poată împărtăşi propriile valori cu cei din afara lăcaşului de cult, trăitori în societatea italiană." La ce structuri v-ati gandit? Ce răspunsuri ati primit?

«Este un moment important faptul că, prin Ministerul pentru Cooperare Internaţională şi Integrare, Guvernul Italiei se adresează comunităţilor religioase. Identitatea religioasă constituie o dimensiune fundamentală a persoanei umane şi de aceea cei care se află în fruntea comunităţilor religioase au fost solicitaţi să participe la acest dialog, la această conferinţă permanentă care, nădăjduim, va avea şedinţe cu regularitate, pentru cât mai multă vreme ca, în felul acesta, să se identifice nevoile specifice diferitelor comunităţi care, cu cât îşi desfăşoară o activitate mai bogată, dau repere morale celor care fac parte din  acestea, cu atât, la rândul lor,

Citeşte mai mult...

Învăţăturile Episcopului Siluan (II) Activitatea socială a Bisericii în Italia

Învăţăturile Episcopului Siluan (II) Activitatea socială a Bisericii în Italia:
Continuăm publicarea interviului realizat cu Prea Sfinţitul Siluan, Episcopul Italiei.
De curând aţi participat la şedinţa  conferinţei permanente "Religii, cultură şi integrare" iniţiată de Ministerul pentru Cooperare Internaţională şi Integrare al Guvernului Italiei. Acolo aţi spus: "Comunitatea noastră are nevoie de structurile necesare pentru activităţile pe care le desfăşoară şi care nu se limitează doar la asistenţa spirituală şi pastorală, pentru a se putea reuni şi pentru a-şi putea forma proprii fii, pentru că, în mod concomitent, să poată împărtăşi propriile valori cu cei din afara lăcaşului de cult, trăitori în societatea italiană." La ce structuri v-ati gandit? Ce răspunsuri ati primit?

«Este un moment important faptul că, prin Ministerul pentru Cooperare Internaţională şi Integrare, Guvernul Italiei se adresează comunităţilor religioase. Identitatea religioasă constituie o dimensiune fundamentală a persoanei umane şi de aceea cei care se află în fruntea comunităţilor religioase au fost solicitaţi să participe la acest dialog, la această conferinţă permanentă care, nădăjduim, va avea şedinţe cu regularitate, pentru cât mai multă vreme ca, în felul acesta, să se identifice nevoile specifice diferitelor comunităţi care, cu cât îşi desfăşoară o activitate mai bogată, dau repere morale celor care fac parte din  acestea, cu atât, la rândul lor,

Citeşte mai mult...

Învăţăturile Episcopului Siluan (II) Activitatea socială a Bisericii în Italia

Învăţăturile Episcopului Siluan (II) Activitatea socială a Bisericii în Italia:
Continuăm publicarea interviului realizat cu Prea Sfinţitul Siluan, Episcopul Italiei.
De curând aţi participat la şedinţa  conferinţei permanente "Religii, cultură şi integrare" iniţiată de Ministerul pentru Cooperare Internaţională şi Integrare al Guvernului Italiei. Acolo aţi spus: "Comunitatea noastră are nevoie de structurile necesare pentru activităţile pe care le desfăşoară şi care nu se limitează doar la asistenţa spirituală şi pastorală, pentru a se putea reuni şi pentru a-şi putea forma proprii fii, pentru că, în mod concomitent, să poată împărtăşi propriile valori cu cei din afara lăcaşului de cult, trăitori în societatea italiană." La ce structuri v-ati gandit? Ce răspunsuri ati primit?

«Este un moment important faptul că, prin Ministerul pentru Cooperare Internaţională şi Integrare, Guvernul Italiei se adresează comunităţilor religioase. Identitatea religioasă constituie o dimensiune fundamentală a persoanei umane şi de aceea cei care se află în fruntea comunităţilor religioase au fost solicitaţi să participe la acest dialog, la această conferinţă permanentă care, nădăjduim, va avea şedinţe cu regularitate, pentru cât mai multă vreme ca, în felul acesta, să se identifice nevoile specifice diferitelor comunităţi care, cu cât îşi desfăşoară o activitate mai bogată, dau repere morale celor care fac parte din  acestea, cu atât, la rândul lor,

Citeşte mai mult...

marți, 3 aprilie 2012

Învăţăturile Episcopului Siluan (I): “Creştinul este ca un atlet care aleargă”

Învăţăturile Episcopului Siluan (I): “Creştinul este ca un atlet care aleargă”:
Anul 2012 este anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al Îngrijirii Bolnavilor, pentru biserica ortodoxă română. Despre semnificaţia acestui eveniment, despre preoţie, rugăciune, identitate religioasă şi despre multe alte probleme, spirituale, dar şi lumeşti, care ne preocupă pe toţi, ne-a vorbit Prea Sfinţitul Siluan, Episcopul Italiei, într-un interviu pe care-l prezentăm în mai multe părţi, înainte de Paşte.
Legătura dintre păcat şi boală
Prea Sfinţia Voastră, 2012 este anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al Îngrijirii Bolnavilor. Ce activităţi desfaşoară în acest sens parohiile ortodoxe româneşti din Italia? Cum răspund credincioşii?
«În anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor există o tematică împărţită în câte şase luni: în primele şase luni se pune accentul pe tot ceea ce înseamnă cateheză, aprofundare, atât în ceea ce-i priveşte pe preoţi cât şi pe credincioşi, a ceea ce semnifică teologiaSfântului Maslu, rostul slujirii Sfântului Maslu, foloasele Sfântului Maslu. Saptămâna trecută am avut prima conferinţă semestrială pe seama Sfântului Maslu în partea de Nord, la Monza, unde părintele consilier pentru pastorală şi liturgică, părintele Gheorghe Verzea de la Padova, a prezentat un material foarte frumos referitor la originile şi teologia Sfântului Maslu. Aceeaşi conferinţă am organizat-o pentru partea de centru, la

Citeşte mai mult...