marți, 28 februarie 2012

Sfaturile Bisericii Ortodoxe pentru Postul Mare

Sfaturile Bisericii Ortodoxe pentru Postul Mare:


Luni 27 februarie a început Postul Paştelui, postul dinaintea Învierii Domnului, care se sărbătoreşte în acest an pe 15 Aprilie. Este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Postul Paştelui este numit şi Postul Mare.



Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, cel dintâi prin regim, cel de-al doilea prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn şi este interzis fumatul şi alcoolul.



Pe parcursul acestei perioade sunt doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire, pe 25 martie, şi în Duminica Floriilor. Postul Paştelui se va încheia pe 14 aprilie.



Postul se constituie într-un semn al dragostei pentru Dumnezeu şi al grijii pentru suflet. Părinţii Bisericii afirmă ca lacomia l-a alungat pe om din rai si tot ea l-a despartit de Dumnezeu. Şi acum aceeaşi lăcomie ne poate învrăjbi cu oamenii şi ne îndepartează de Dumnezeu.



Postul poate fi înţeles si ca un fel de autodisciplina. Cel ce posteste se cuvine să conştientizeze că

Citeşte mai mult...

luni, 27 februarie 2012

Postul Paştelui, cel mai aspru de peste an, începe luni şi durează 40 de zile.

Postul Paştelui, cel mai aspru de peste an, începe luni şi durează 40 de zile.: Postul de 40 de zile al Pastelui a inceput luni si este cel mai aspru de peste an, fara carne si lactate, avand doar doua zile de dezlegare la peste, in 25 martie, de Buna Vestire si in 8 aprilie, cand este sarbatorita Intrarea Domnului in Ierusalim - Floriile, informeaza Mediafax.
Postul Pastelui este fara carne si lactate, iar in cele 40 de zile sunt doar doua zile de dezlegare la peste, fata de postul Craciunului, cand sunt 15 zile cu dezlegare la peste. De asemenea, in Postul Pastelui, in ...

duminică, 26 februarie 2012

Un român adevărat: Stefăniţă Lechea

Un român adevărat: Stefăniţă Lechea: "Trist peste masura este faptul ca neamul nostru a fost alungat, s-a lasat alungat din credinta sa si s-a lasat dus pe cai straine. Uitati si limba noastra in ce hal a ajuns - este complet deteriorata, plina de cuvinte straine. S-a deterioarat limba odata cu moravurile, odata cu...

sâmbătă, 25 februarie 2012

Duhovnicul, bătrânul antrenor de suflete

Duhovnicul, bătrânul antrenor de suflete: Cel în faţa căruia îţi deschizi sufletul trebuie să fie, pe rând, părinte, medic, învăţător şi judecător. El te pregăteşte pentru veşnicie şi nu are voie, sub nicio formă, să facă publică mărturisirea.

ZGÂRCENIA. Păcat capital sau armă de supraviețuire?

ZGÂRCENIA. Păcat capital sau armă de supraviețuire?: La debut ar fi fost o problemă de supraviețuire și de conservare a speciei. Și animalele sunt zgârcite, în felul lor. Noi, românii, excelăm la capitolul „stocare”, de la alimente până la banii din saltea. În literatură, pacatul...

Luni începe POSTUL PAȘTILOR. Cum postim?

Luni începe POSTUL PAȘTILOR. Cum postim?: Duminică este Lăsata Secului de brânză. Luni începe Postul Paştilor, cel mai lung şi mai aspru din cele patru posturi de durată de peste an.

Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti

Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti: Duminica din 26 februarie, ziua care precede intrarea in Postul Sfintelor Pasti, este numita Duminica izgonirii lui Adam din rai, dar si Duminica iertarii. Sfintii Parinti i-au dat acestei duminici si acest nume, pentru a ne arata ca nimeni nu poate intra in post daca nu...

joi, 23 februarie 2012

Românii cheltuiesc anual peste 25 de milioane de euro pentru pelerinaje în Israel

Românii cheltuiesc anual peste 25 de milioane de euro pentru pelerinaje în Israel: Numărul turiştilor care au vizitat anul trecut Israelul a depăşit 44.000, iar cheltuiala medie pe turist este de peste 600 de euro, potrivit datelor furnizate MEDIAFAX de către Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

marți, 21 februarie 2012

Trustul de presa al Bisericii Ortodoxe Romane: cum isi transmite Patriarhia mesajul prin statiile, ziarele si site-urile pe care le pastoreste

Trustul de presa al Bisericii Ortodoxe Romane: cum isi transmite Patriarhia mesajul prin statiile, ziarele si site-urile pe care le pastoreste: Biserica Ortodoxa Romana pastreaza un control sever asupra felului cum sunt reflectate activitatile ei in media centrale, dupa cum reiese din analiza HotNews.ro "De ce e Biserica Ortodoxa Romana muta?". BOR prefera sa isi transmita mesajele prin propriile canale de comunicare in masa, nu putine la numar: televiziunea si reteaua radio Trinitas, alte posturi de radio, agentia de presa Basilica, Ziarul Lumina, site-urile aferente acestora. Putine sunt datele referitoare la audientele acestor canale, insa cele existente pot da un ordin de marime privind numarul romanilor la care ajung informatiile BOR.

sâmbătă, 18 februarie 2012

Anul mântuirii! De ce nu se va sfârşi lumea în 2012

Anul mântuirii! De ce nu se va sfârşi lumea în 2012: EPISODUL III . Într-un material în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", PS Ioachim Băcăoanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, vorbeşte despre însemnătatea acestui an.

duminică, 12 februarie 2012

Duminica Fiului Risipitor

Duminica Fiului Risipitor: Un oarecare om bogat, ne povesteste pilda evanghelica, avea doi fii. Cel mai tanar si-a rugat tatal sa ii dea partea lui de mostenire. Tatal a implinit rugamintea mezinului. Dupa ce au trecut cateva zile, acesta, luandu-si averea, a plecat intr-o tara indepartata, unde si-a cheltuit tot...

joi, 9 februarie 2012

Parintele Justin Parvu implineste 93 de ani. Intru multi ani, preacuvioase parinte staret!

Parintele Justin Parvu implineste 93 de ani. Intru multi ani, preacuvioase parinte staret!

10 februarie: Sfantul Haralambie - tamaduitor de ciuma, pazitor de foamete si izgonitor de duhuri necurate

10 februarie: Sfantul Haralambie - tamaduitor de ciuma, pazitor de foamete si izgonitor de duhuri necurate: În calendarul popular, despre Haralambie se spune că este sfântul care are putere asupra ciumei, holerei şi a mortii, de aceea sărbătoarea este ţinută cu sfinţenie în mai toată ţara.
Sfantul Haralambie este praznuit de Biserica...

miercuri, 8 februarie 2012

marți, 7 februarie 2012

2011/ Peste 10.000 de copii români botezaţi în Italia

2011/ Peste 10.000 de copii români botezaţi în Italia:


Luni 06 ianuarie și marți 07 ianuarie s-au desfăşurat la Roma lucrările Consiliului Eparhial şi respectiv ale Adunării Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.





În cadrul Consiliului Eparhial au fost prezentate Darea de Seamă a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, Rapoartele de Activitate ale sectoarelor, Bilanțul Financiar pe anul 2011 și Planul Financiar pe 2012.



Adunarea Eparhială a fost precedată de slujba de Te-Deum la care a asistat Preasfinţitul Părinte Siluan, împreună cu membrii clerici și mireni ai Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (au fost prezenți sau reprezentanți, în ciuda condițiilor climatice vitrege, 430 din cei 468 de membri).



Membrii Adunării Eparhiale au luat act de realizările deosebite înfăptuite în anul 2011, la trei ani și cele nouă luni de la începuturile episcopiei şi de la alcătuirea aparatului administrativ eparhial.



Evenimentul cel mai important din anul 2011 a fost recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române a Italiei de către Statul Italian.



Dintre evenimentele din viața episcopiei amintim:



- s-au săvârșit 10.171 de Botezuri și 1446 de Cununii



- s-au înființat a 22 de parohii și 3 paraclise; s-au primit 17 biserici sau spații de cult; s-au primit terenuri pentru construcție de biserici la 4 dintre parohii; s-au sfințit 6 altare sau iconostase

Citeşte mai mult...

Video:In memoriam PF Teoctist

duminică, 5 februarie 2012

Meditatie la Duminica Vamesului si a Fariseului

Meditatie la Duminica Vamesului si a Fariseului: Cea dintai Duminica, a Vamesului si Fariseului, care ne prega­teste pentru Postul Mare, Sfintii Parinti au mai numit-o "vestitoare" a luptelor celor duhovnicesti, pentru ca prin ea, ca o trambita, ni se ves­teste pregatirea de razboi...

sâmbătă, 4 februarie 2012

Cât costă "sufletul"? Nu e de vânzare – aşa zice creierul - Clubul de ştiinţă > EVZ.ro

Cât costă "sufletul"? Nu e de vânzare – aşa zice creierul - Clubul de ştiinţă > EVZ.ro: "Un studiu recent, efectuat de o schipa de la Emory University, Center for Neuropolicy, condusă de Gregory Berns şi publicat în Philosophical Transactions of the Royal Society, arata cum informaţiile legate de "suflet" şi de "sacru" – incluzând deci convingerile religioase, identitatea naţională sau codul de etică – au o zonă dedicată în creier şi nu se amestecă cu gândurile şi informaţiile legate de situaţii "profane". Ba mai mult – nu suntem dispuşi să "trădăm", să "vindem" convingerile noastre de suflet."

'via Blog this'

miercuri, 1 februarie 2012

Ce este "Întâmpinarea Domnului" - "STRETENIA"?

Ce este "Întâmpinarea Domnului" - "STRETENIA"?: Pe 2 ianuarie, Biserica prăznuieşte "Întâmpinarea Domnului" (sau Stretenia), la 40 de zile de la Naştere. Potrivit vechii legi, care cerea ca primul născut al fiecărei familii să fie dedicat, afierosit Domnului, Mântuitorul este...