Luni 27 februarie a început Postul Paştelui, postul dinaintea Învierii Domnului, care se sărbătoreşte în acest an pe 15 Aprilie. Este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Postul Paştelui este numit şi Postul Mare.
Timp de 40 de zile, cât va ţine Postul Paştelui, nu se mănâncă de dulce, iar trupul se purifică odată cu sufletul, cel dintâi prin regim, cel de-al doilea prin rugăciune şi gânduri bune. Aşadar, în aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu vom mânca nici peşte sau untdelemn şi este interzis fumatul şi alcoolul.
Pe parcursul acestei perioade sunt doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire, pe 25 martie, şi în Duminica Floriilor. Postul Paştelui se va încheia pe 14 aprilie.
Postul se constituie într-un semn al dragostei pentru Dumnezeu şi al grijii pentru suflet. Părinţii Bisericii afirmă ca lacomia l-a alungat pe om din rai si tot ea l-a despartit de Dumnezeu. Şi acum aceeaşi lăcomie ne poate învrăjbi cu oamenii şi ne îndepartează de Dumnezeu.
Postul poate fi înţeles si ca un fel de autodisciplina. Cel ce posteste se cuvine să conştientizeze că