sâmbătă, 23 iulie 2011

ACUM : Puhoi de lume, fanfară şi circulaţie dirijată la înhumarea lui Dinu Secrieru

ACUM : Puhoi de lume, fanfară şi circulaţie dirijată la înhumarea lui Dinu Secrieru: "Un convoi de peste o sută de metri îl conduce pe ultimul drum, în aceste momente, pe fostul senator Dinu Secrieru. La orele amiezii sicriul a fost ridicat de la casa familiei din apropierea Colegiului..."

23 iulie - Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, primul sfant roman din secolul XX s-a nascut la Botosani

23 iulie - Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, primul sfant roman din secolul XX s-a nascut la Botosani: "Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul (Ioan Iacob de la Neamt) este primul sfânt român al secolului XX. S-a născut la 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni, fostul judet Dorohoi, într-o familie de ţărani foarte credincioşi, anume Maxim şi..."

Astăzi: Aducerea moaştelor Sfântului Foca

Astăzi: Aducerea moaştelor Sfântului Foca: "
Sfantul Mucenic Foca a trait in Sinope, in timpul imparatului Traian. Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida. Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca!
"

vineri, 22 iulie 2011

Minuni ale sfinţilor, adunate într-o carte

Minuni ale sfinţilor, adunate într-o carte: "

Mărturiile botoşănenilor şi numai care au trăit minuni ale sfinţilor, vor fi editate în cartea 'Minuni ale Sfinţilor în România'. Cartea va fi editată la editura SCARA şi va primi Binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

"

Astăzi: Sfânta Maria Magdalena

Astăzi: Sfânta Maria Magdalena: "
Sfanta Maria Magdalena a fost originara din Magdala, un sat pescaresc de pe tarmul vestic al Lacului Ghenizaret. Ea a fost tamaduita de sapte duhuri necurate de catre Hristos si dupa aceasta minune, a ales sa-L urmeze. Maria Magdalena a participat la rastignirea Mantuitorului si a fost prima persoana care a aflat de la un inger ca Iisus a inviat.
"

joi, 21 iulie 2011

Ultimul drum al „Patriarhului Dobrogei".

Ultimul drum al „Patriarhului Dobrogei".: "Parintele arhimandrit, care ii invata pe semeni cum sa moara si sa invie in fiecare zi, a fost inmormantat in curtea manastirii in care a slujit in ultimii 35 de ani.

Mii de persoane au participat, ieri, la funeraliile parintelui Arsenie Papacioc, numit Patriarhul oamenilor saraci sau Patriarhul Dobrogei. Manastirea Sf. Maria din Techirghiol, unde slujea din 1976, a devenit, de la moartea acestuia, loc de pelerinaj, iar mii de oameni s-au perindat in aceste zile la manastire. Slujba de ..."

Elevi botoşăneni de la Şcoala nr. 11 în tabăra naţională de ecologizare de la Sâmbăta de Sus | BASILICA - Agenţia de ştiri

Elevi botoşăneni în tabăra naţională de ecologizare de la Sâmbăta de Sus | BASILICA - Agenţia de ştiri: "Judeţul Botoşani a fost reprezentat de 20 de elevi merituoşi şi profesorul voluntar Rozalia Groza de la Şcoala Generală Numărul 11 din Botoşani. 'Cum au ajuns în zona de munte, priveliştea minunată i-a făcut pe copii să înţeleagă că va fi o tabără de neuitat, lucru care s-a şi confirmat pe parcursul şederii lor aici. Nici nu aveau de ce să fie altfel, deoarece condiţiile de cazare, masă şi programul taberei au fost foarte bune. După ce au participat la dezbateri privind tipurile de poluare, agenţi poluanţi, efectele nocive ale poluării asupra darului divin numit 'natură',"

Mii de oameni au plâns la înmormântarea părintelui Papacioc, „sfătuitorul ortodoxiei”

Mii de oameni au plâns la înmormântarea părintelui Papacioc, „sfătuitorul ortodoxiei”: "O mare de credincioşi l-a însoţit pe ultimul drum pe cel considerat un sfânt în viaţă şi „duhovnic al tuturor românilor”. N-au lipsit credincioşi veniţi de peste hotare, de la mii de kilometri distanţă"

Arsenie Papacioc - "Patriarhul Dobrogei", înmormântat de Mitropolitul Moldovei

Arsenie Papacioc - "Patriarhul Dobrogei", înmormântat de Mitropolitul Moldovei: "Câteva mii de credincioşi participă astăzi la înmormântarea părintelui Arsenie Papacioc. Slujba va fi oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei."

Marele duhovnic Arsenie Papacioc va fi inmormantat joi la manastirea din Techirghiol

Marele duhovnic Arsenie Papacioc va fi inmormantat joi la manastirea din Techirghiol: "Parintele Arsenie Papacioc va fi inmormantat joi, la ora 13:00 in curtea manastirii Sfanta Maria din Techirghiol intocmai precum i-a fost dorinta. Slujise acolo timp de 35 de ani. Slujba va fi oficiata de Mitropolitul Moldovei, arhiepiscopul Dunarii de Jos si Inaltpreasfintitul Teodosie al Tomisului. Este asteptat si Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane."

Presedintele Asociatiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica: "In Romania este multa nevoie de discurs argumentat si critic". Care sunt concluziile studentilor referitoare la subiecte controversate pe plan national? - Cultura - HotNews.ro

Presedintele Asociatiei Romane de Dezbateri, Oratorie si Retorica: "In Romania este multa nevoie de discurs argumentat si critic". Care sunt concluziile studentilor referitoare la subiecte controversate pe plan national? - Cultura - HotNews.ro: "La Iasi, profesorul Marius Balan sustine contra-motiunii ca 'Statul ne pazeste viata, integritatea corporala, averea, linistea si siguranta persoanei, dar statul nu este mentor spiritual. Faptul ca in scoala ni se face vizibil foarte clar faptul ca exista ceva deasupra statului - faptul ca dincolo de acei oameni mai mult sau mai putin inteligenti care ne guverneaza exista o putere in fata careia toti suntem egali, reprezinta un mesaj cu nimic incompatibil cu democratia si toleranta.'"

Parohia Malovăţ - Oferta de carte

                 Cu deosebit respect va facem cunoscut ca parohia noastră a publicat sau a achiziţionat o serie de lucrări, pe care le are disponibile pentru vânzare. Ne-ar face plăcere ca să binevoiţi şi Dvs. să vă număraţi printre cei ce se înfruptă din hrana spirituală ce-o oferă aceste lucrări.
                 De peste 20 de ani publicăm,- cu greutăţi pe care numai Dumnezeu le ştie, - la nivelul unui sat uitat de lume -, sute de titluri de cărţi şi broşuri cu conţinut teologic, istoric, literar, pe care le răspândim în parohia noastră, în ţară şi în străinătate în sistemul ,,cartea prin poştă”, cu convingerea că prin aceasta facem un act de apostolat pentru Domnul Hristos şi în acelaşi timp slujim cultura şi neamul românesc. Nu avem nici o susţinere decât de la Dumnezeu şi de la cititorii noştri. Fiindcă am publicat lucrări pe înţelesul dumnealor  şi care au răspuns căutărilor  spirituale ale omului de astăzi, am putut rezista inflaţiei, concurenţei şi răutăţii  multora, care au căutat să ne pună piedici.
                  Vă rugăm şi pe Dvs., dacă simţiţi şi trăiţi creştineşte şi româneşte, să ne ajutaţi în această nobilă lucrare. Ajutorul Dvs. poate îmbrăca forme diverse. Vă cerem îngăduinţa să vă sugerăm câteva:
1.    -să ne comandaţi din lucrările disponibile pentru nevoile Dvs.;
2.    -să ne comandaţi lucrări, pe care să încercaţi să le răspândiţi Dvs. înşivă în cercul Dvs. de cunoscuţi şi prieteni;
3.    -să recomandaţi  rudelor, cunoscuţilor şi prietenilor dvs. lucrările noastre şi poate se vor găsi printre dânşii oameni interesaţi să le comande;
4.    - să ne trimiteţi cât mai multe adrese de e-mail, pentru a trimite noi ofertele pentru cărţile ce le avem disponibile acum şi în viitor;
5.     - alte forme de ajutor, pe care le consideraţi potrivite.
              Precizam, de asemenea, ca publicam, de doua ori pe luna, ,,Scrisoare pastorala”, pe care o trimitem gratuit tuturor familiilor din parohie, cat si la câteva sute de persoane din afara parohiei, prin posta sau pe e/mail. Daca va interesează, comunicați-ne și vă putem trimite și Dvs. această publicație a noastră gratuit. Găsiți acolo multe lucruri care v-ar putea interesa.
              Precizăm că noutățile din această ofertă sunt volumele  și  Grigore Maerean, Chemări la Domnul, vol. VIII, Pr. I. Sfetcu, Predici  și  Vămile Văzduhului.
         În cazul în care mesajul nostru nu vă interesează sau vă deranjează, vă rugăm să ne scuzaţi, eventual să ne daţi un semn ca să ştergem pentru totdeauna adresa Dvs. din evidenţele noastre.
                     Aşadar, avem disponibile următoarele lucrări:

  1. Pr. Ioan Sfetcu, Predici, Bârda, Editura Cuget Românesc, 2011, 312 pag., format A4, hârtie offset, numeroase fotografii, copertă policromă, plastifiată, 20 lei;
       Părintele Ioan Sfetcu a fost păstorul enoriașilor din Bârda mai bine de  40 de ani. A fost un preot vrednic și conștiincios, care și-a făcut cu drag și râvnă misiunea. A construit biserică în sat, dar și în sufletele credincioșilor săi. A fost întotdeauna un model pentru confrații din județ, în ceea ce privește metodele pastorale folosite. A fost un predicator de elită, recunoscut nu numai de enoriașii săi, cât și de cei din alte parohii, de preoții mehedințeni și de autoritățile bisericești. Volumul cuprinde un mănunchi de 60 de predici rostite în duminici și sărbători, cât și la diferite ocazii de către regretatul Părinte Ionică Sfetcu. Cartea este de folos atât pentru preoți, punându-le la dispoziție un bogat material omiletic, cât și oricărui creștin dornic să progreseze în viața duhovnicească.

  1. Grigore Maerean, Chemări la DomnulCalea vieții și calea morții,Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2011, 172 pag., format A5, hârtie offset, copertă policromă, 12 lei.
         Înainte de a-și vedea și volumul al VIII-lea tipărit, Părintele Grigore Maerean a plecat la Domnul. Nu a fost o plecare obișnuită, ci una de martir. A trecut dincolo prin poarta unei suferințe greu de imaginat, pe care numai martirii au putut să o suporte. Cartea cuprinde încă un set de meditații, eseuri și cuvântări ale părintelui pe teme diferite, adăpate din belșug din Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție și experiența proprie de-o viață. Este un ghid de viață duhovnicească și o lectură de înaltă simțire creștinească. Sperăm că ne va ajuta Dumnezeu să-i dăm la lumină în curând și volumele IX-X din această carte de suflet a sa, ca o mângâiere pentru amintirea lui și ca o rugăciune către Dumnezeu pentru sufletul lui atât de zbuciumat!

  1. Vămile Văzduhului,  Malovăț, Editura Parohiei Malovăț, 2011,  64 pag., format de buzunar, hartie offset, copertă policromă, 2 lei;
            Lucrarea  este un crâmpei din literatura bizantină ajunsă până la noi prin nenumărate ediții, fie manuscrise, fie tipărite, care circulă de câteva secole în spațiul românesc. În carte este urmărit sufletul în drumul lui de după moarte, trecând prin cele 24 de vămi ale văzduhului. Biserica nu a acceptat niciodată oficial această învățătură privind  existența vămilor, dar având în vedere extraordinara putere de educație religios – morală pe care o are lucrarea, a tolerat-o ca pe o carte bună de citit. În urma lecturii unei asemenea cărți, mulți împătimiți sunt hotărâți să se lepede atât de păcate mai mici, cât și de patimi grele, aflând îngroziți pe unde le ajunge sufletul și la ce judecăți este supus. Cartea este ca un duș rece pentru orice cititor, ajutându-l să se trezească la realitate. În acest sens, aș putea spune că am cunoscut medici – fumători împătimiți – care s-au lăsat de fumat după ce au citit această carte și de atunci au trecut peste 20 de ani și nu s-au mai apropiat de tutun!

  1. . Prof. Dr. Al. Stănciulescu-Bârda, Cristian Stănciulescu-Bârda,Bibliografia Revistei ,,Studii Teologice”(1929-2008), Bârda, Editura ,,Cuget Românesc, 2010, 808 pag., tipar și hârtie offset, copertă policromă, 50 lei.         
               Lucrarea este o adevărată cheie, cu care se deschide cu ușurință un tezaur de cultură teologică, respectiv colecția revistei ,,Studii Teologice” pe o perioadă de 80 ani. Cele aproape 6000 articole, studii, recenzii, reportaje publicate în revistă sunt organizate în funcție de marile direcții ale învățământului teologic(Biblică, Sistematică, Istorică și Practică), la care se adaugă alte capitole noi, precum Istoria României, Limbă și literatură, Etnografie și Folclor. În cadrul fiecărei secțiuni, materialul este organizat pe obiecte de studiu, urmărindu-se, pe cât a fost cu putință, tematica abordată de programa de învățământ teologic universitar. În fiecare capitol materialul a fost dispus în ordinea alfabetică a autorilor. Un indice alfabetic de autori încheie cartea. Ea se adresează ierarhilor, preoților, elevilor seminariști, studenților teologi, masteranzilor și doctoranților, tuturor cercetătorilor și oamenilor de cultură.  Normele de alcătuire a unor astfel de lucrări promovate   de Academia Română au constituit un ghid inestimabil pentru autori.
      
  1. Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Scrisoare pastorală, vol. IV, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2011, 476 pag., tipar și hârtie offset, copertă policromă, planșe color, 30 lei;
            Cartea cuprinde 40 numere din publicația Parohiei Malovăț, ,,Scrisoare pastorală”, mai precis numerele 121 – 160.     Pe lângă ,,Scrisoare pastorală” şi-au făcut loc nenumărate cărţi publicate de către parohia noastră. Ne-am împărtăşit  şi ne-am semănat astfel din prea plinul sufletului pretutindeni şi tuturor. Toate acestea fără nici o plată materială. Cei care ar fi trebuit să vadă aceste osteneli nu au avut timp să le vadă. Noi ne ducem însă misiunea şi crucea mai departe, cât vom putea. 
              E fragilă, săracă, şi micuţă ,,Scrisoarea pastorală”. Ştim asta. Alte surate sunt îmbrăcate în haine frumoase, multicolore, au poze şi tot felul de lucruri atrăgătoare. ,,Scrisoarea pastorală” nu are nimic din toate acestea. Ea-şi propune să transmită mesajul, gândul, sufletul şi sinceritatea noastră şi credem că asta-i este zestrea cea mai de preţ. Am văzut în verile secetoase fetiţele devenite ,,paparude” cum umblă goale, acoperite sumar cu câteva mlădiţe de boj ori de alte verdeţuri. Ele cântă şi joacă sub stropii de apă aruncaţi de săteni şi cheamă, prin cântecul şi prin dansul lor, ploaia. Este o formă de rugăciune. Alţii sunt îmbrăcaţi în odăjdii bogate, frumoase şi scumpe, au cântări bine strunite, dar poate că înaintea lui Dumnezeu pătrunde mai repede rugăciunea ,,paparudelor”, tocmai că e mai sinceră şi mai curată. Nu este exclus ca ,,Scrisoarea pastorală” să fie doar ,,paparuda”, care, pe limba şi cu posibilităţile ei, cere mila lui Dumnezeu peste neamul acesta. Tocmai de aceea, încercăm să-i mai adăugăm o cămăşuţă de acum încolo!
    
  1.         Dicționarul bunei-cuviințe creștine(antologie alcătuită de Pr. Dr. Gh. Paschia), Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2010, format A5, 310 pag. tipar și și hârtie offset, copertă policromă, plastifiată, 15 lei.
        Buna-cuviinţă a fost pentru părintele Gh. Paschia, alături de Sf. Evanghelie, principala temă, pe care şi-a construit predicile, discursurile, lucrările moralizatoare. A fost un adevărat apostol al bunei-cuviinţe, într-o lume atât de bulversată din punct de vedere moral. În vremea în care dreptatea scrâşnea după gratii, adevărul era crucificat la porţile cetăţii, eroii erau socotiţi criminali, iar nulităţile ajungeau academicieni, părintele Gheorghe Paschia alcătuia în liniştea odăiţei sale lucrări fundamentale, prin care vrea să înveţe lumea şi mai ales tineretul cât de frumoasă şi folositoare este buna-cuviinţă. Pentru el buna-cuviinţă era virtutea care sintetiza toate celelalte virtuţi, atât cele teologice, cât şi cele morale. În sprijinul crezului său aducea drept mărturie cugetarea veche românească şi universală, gândirea biblică şi patristică. Zeci şi zeci de corifei ai cugetului uman veneau să depună mărturie privind nobleţea bunei-cuviinţe pentru comportamentul uman. Cartea de faţă ne aduce astfel de martori şi susţinători în persoana Sfinţilor Părinţi şi scriitori bisericeşti.
               Poate nu este o antologie exhaustivă a tuturor textelor patristice care privesc tema respectivă, dar este un început, este un şantier care se cere continuat. Părintele Paschia a pus temelia, iar lucrarea aşteaptă să fie continuată. Editarea pentru prima dată a acestui manuscris al părintelui, care vine să-l completeze pe primul amintit mai sus, este un argument că zidurile nu vor rămâne pustii, ci că vor continua să se înalţe. Bucuria ar fi dacă buna-cuviinţă cu tot ce implică ea în plan spiritual şi comportamental ar prinde temelii şi s-ar desăvârşi în comportamentul a cât mai mulţi semeni de-ai noştri. Astfel lumea ar deveni mai bună, mai dreaptă şi mai frumoasă, iar Domnul Hristos şi-ar face simţită prezenţa prin fiecare trăitor al bunei-cuviinţe.

  1.     Pr. Dr. Gh. Paschia, Buna-cuviință creștină, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2010, format A5, hartie și tipar offset, copertă policromă, plastifiată, 124 pag., 7 lei.
        Într-o lume în care violenţa şi dezmăţul au prins mult teren, în care buna-cuviinţă este socotită de mulţi o adevărată cenuşăreasă, cartea părintelui Paschia se impune prin sobrietatea şi seriozitatea cu care abordează problemele de comportament. Este o primă lucrare de acest gen din câte cunosc, prin faptul că abordează comportamentul de pe poziţia învăţăturii creştine. Lucrarea se vrea nu numai un auxiliar preţios pentru preoţi, învăţători şi profesori, care predau religia în şcoli, ci şi pentru credincioşii de diferite vârste şi profesii. Aceasta tocmai datorită universului în care ne introduce: în biserică, la nuntă, la botez, la înmormântare, la masă, la discuţiile cu semenii etc. Toate îndrumările date în lucrarea de faţă nu sunt sterile, învechite, depăşite. Nicidecum. Ele sunt verificate practic. Părintele Gheorghe Paschia, în îndelungata sa activitate pastorală a avut posibilitatea să cunoască cele mai diverse categorii de oameni. Adesea îmi povestea, în scrisori sau în timpul întrevederilor ce le-am avut cu dânsul, despre oameni şi întâmplări de seamă. Viaţa l-a dus în anturajul regelui, al patriarhilor, în apropierea miniştrilor şi înalţilor ierarhi, a avut legături cordiale cu profesori universitari, ofiţeri superiori, medici, ingineri ş.a. A învăţat de la fiecare şi şi-a îmbogăţit permanent propria educaţie şi propriul comportament. Lucrările dumnealui nu sunt rezultatul unor cercetări sterile de bibliotecă, lucrări de birou, ci sunt direct implicate în viaţa practică.
         
  1.     Pr. Prof. Dr. Al. Stănciulescu-Bârda, Studii și documente privind Istoria României, vol. II(Banatul), Craiova, Editura Sitech,  2010, format A5, 460 pag., tipar și hârtie offset, copertă policromă, plastifiată, 25 lei.
           În urmă cu câțiva ani a apărut volumul I. Atât primul, cât și al doilea volum din această serie valorifică aprox. 1100 documente inedite din perioada 1780-1886 privind istoria Banatului. Ele au fost găsite de autor în podul unei biserici și provin din Viena, Buda, Pesta, Vârșeț, Karloviț, Timișoara, Sibiu, Arad etc. Dacă în primul volum erau urmărite aspectele istorice, în acest volum sunt urmărite în mod special aspectele juridice și canonice. Este o tulburătoare frescă de viață și de istorie a societății bănățene. Vom întâlni aici evenimente și fapte care intră sub incidența dreptului internațional, dreptului constituțional, dreptului administrativ, dreptului penal și dreptului civil, un mare spațiu revenindu-i  dreptului canonic. Nu în ultimul rând menționăm zecile de pagini dedicate medicinei legale. Toate acestea completează un tablou unitar al vieții sociale în plenitudinea ei. Cartea nu este numai o carte de istorie propriu-zisă, ci și o Istorie a Dreptului, a vieții sociale.  Din câte cunoaștem, este un prim volum de acest gen în literatura de specialitate. Cartea este însoțită de prefața  Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Dură, unul dintre juriștii și canoniștii recunoscuți în țara noastră.

  1.     Prof. Nicolae Tomoniu, Sfântul Nicodim de la Tismana, Editura ,,Cuget Românesc”, 2010, 224 pag., dintre care 40 pagini din hartie cretată cu imagini color, hărți, tabele genealogice etc., 20 lei.
              Marea istorie a lumii, a țărilor, se alcătuiește din micile istorii ale provinciilor, localităților, evenimentelor, personalităților, monumentelor, mentalităților etc. Domnul Prof. Nicolae Tomoniu a înțeles aceasta și s-a străduit pe cât i-a fost cu putință să pună o cărămidă la construcția  Istoriei celei mari a Țării. Pentru aceasta a zăbovit mulți ani cu sârg și dragoste la studierea oamenilor și locurilor natale, la trecutul mai apropiat și mai îndepărtat  al zonei Tismanei. Rezultatele cercetării sale le-a concretizat în mai multe cărți, articole și studii. Cartea de față este poate cea mai dragă autorului. Ea nu este numai o  scriere hagiografică propriu-zisă, ci și o frescă de istorie a începuturilor statalității românești. Cartea nu este numai una de întărire sufletească pentru credincioșii creștini, ci și un  ghid practic pentru toți cei care simt chemarea să-și iubească țara și neamul.

  1. Pr. Prof. Alexie Buzera, Șapte cântece pe versuri de Traian Dorz,Editura ,,Cuget Românesc”, 2010, 16 pag., format A5, tipar și hârtie offset, copertă policromă, plastifiată, 5 lei.
            Broșura cuprinde șapte dintre cele mai cunoscute poezii religioase ale poetului popular interbelic  Traian Dorz  puse pe note și armonizate pentru două voci de către Prof. Univ. Dr. Alexie Buzera de la Universitatea din Craiova. Traian Dorz a fost un împătimit al credinței și versului; Părintele Alexie Buzera este un împătimit al muzicii. Din colaborarea celor doi au rezultat aceste bijuterii ale sufletului, spre slava lui Dumnezeu și bucuria ascultătorilor.

11.                       D. Bălașa, Țara Soarelui sau Istoria Dacoromâniei, Bârda,Editura ,,Cuget Romanesc”, 2009, 342 pag., format A5, hartie offset, tipar offset, coperta policroma, plastifiata, 12 lei.
             Părintele Bălașa scrie cu convingerea că dacii n-au pierit, ci, dimpotrivă, s-au dezvoltat de-a lungul istoriei ca un popor măreț, cu notabile realizări în toate domeniile de activitate. Își susține tezele cu nenumărate dovezi documentare, arheologice, lingvistice, etnologice. Poate unele dintre ideile sale vor fi contestate de anumiți cercetători, dar, cu siguranță, de multe va trebui să se țină seamă în istoriografia românească viitoare. Bătrânul istoric nu se sfiește să răstoarne statui, să atace teze care păreau de neclintit până de curând și să ne dea un exemplu grăitor de ceea ce înseamnă a fi istoric și patriot. Când citești cărțile Părintelui Bălașa, -tu însuți fiind român-, te simți mai puternic, mai mândru, mai optimist, mai încrezător în viitorul nației tale, cu mai multă speranță în propriul tău viitor. Bătrânul istoric se dovedește a fi, cu prisosință, un bătrân al nației sale, un învățător, un dascăl. Scoate la lumină acele momente înălțătoare ale trecutului, care ne pun la loc de cinste în rândul marilor popoare ale Europei, ce-au reușit să-și cucerească demn drumul prin veacuri, convingându-ne că avem toate șansele să redevenim noi înșine; aduce în discuție situațiile critice ale istoriei noastre, poticnirile și insuccesele, felul cum am știut și am reușit să le depășim, convingându-ne că vom găsi întotdeauna resursele necesare să revenim pe linia de plutire, ne convinge, vorba poetului, că ,,românul are șapte vieți în pieptu-i de aramă”.  Nu mai este posibilă realizarea Daciei Mari ca entitate juridică, element de drept internațional, fiindcă contextul politic nu mai permite un asemenea fapt istoric. Totuși, în contextul europenizării și globalizării, daco-românii au datoria sfântă să întărească legăturile lor cu frații de aceeași origine de dincolo de fruntariile politice, să-i ajute să-și păstreze limba, credința, muzica, dansul și tradițiile, într-un cuvânt, să-i ajute să-și păstreze specificitatea etnică, lingvistică și spirituală. În sensul acesta, istoricul ne asigură că putem realiza Dacia Mare. O Dacia Mare în conștiințele noastre, în concertul spiritual de valori al lumii. Cărțile Părintelui Dumitru Bălașa nu se adresează numai istoricilor, cercetătorilor, specialiștilor, ci sunt scrise într-o limbă ușor accesibilă tuturor iubitorilor de istorie românească, de limbă și de țară românească. Astăzi, în contextul unei perioade critice, în care românii sunt atât de încercați pe plan intern sub toate aspectele și atât de discreditați pe plan extern, când sunt tratați de multe ori ca niște rude sărace și înapoiate ale europenilor, Părintele Bălașa ne aduce destule argumente, care ne fac să înțelegem că acestea sunt încercări și crize de moment și că valorile adevărate de care dispune poporul român sunt perene  și nu vor fi distruse, așa cum speră vrăjmașii lui. Părintele Dumitru Bălașa este un învingător, fiindcă a plecat dintre noi cu convingerea că a făcut ceea ce trebuia să facă în calitate de român, de creștin, de preot. Chiar dacă unele dintre tezele și ipotezele pe care le propune vor fi contestate, poate infirmate, despre autor se va vorbi mult de aici înainte, cărțile sale vor fi tipărite și retipărite, cititorii vor găsi în ele mereu prospețimea informațiilor documentate, iar dacii vor reveni mereu în conștiința acestora și datorită cărților Părintelui Bălașa. Cărțile Părintelui Bălaşa sunt  un act de autentic patriotism într-o vreme în care globalizarea şi înstrăinarea devine  crezul unor întregi generaţii. După ce le citeşti, nu poţi decât să exclami: ,,Într-adevăr, cine n-are bătrâni să-şi cumpere!"

12.                       G. CălinescuAforisme si reflecții, Editura ,,Cuget Romanesc”, 2009, 148 pag., format A5, hârtie și tipar offset, copertă policromă, plastifiată, 10,00 lei.                                                                                                           
         Cartea este la a doua ediție, prima apărând cu mai bine de două decenii la Editura Albatros. Cartea are prefața regretatului Prof. Univ. Dr. I. C. Chițimia și a fost recenzata la apariția primei ediții de regretatul Șerban Cioculescu. Este o antologie de 1320 maxime și aforisme culese din nenumăratele volume, articole și studii ale marelui George Călinescu, ordonate pe teme și probleme, cu un indice biobibliografic și cu altul tematic. Lectura cărții readuce în actualitate spiritul pătrunzător, neiertător și ironic al lui G. Călinescu, dar și experiența de viață și înțelepciunea unui mare cărturar.

  1. Coloana Infinitului, vol. II, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2009, 618 pag., format A4, hârtie offset, copertă policromă, 40 lei.
            Cartea este o continuare a volumului I. Dacă în primul volum erau cuprinse maxime și cugetări selectate din cultura română de la origini până la 1848, prezentul volum cuprinde 5566 cugetări și maxime selectate din sute de cărți și periodice românești din perioada 1848-1918. Este perioada de aur a istoriei și culturii române, în care au activat străluciți corifei ai literaturii, gândirii, politicii și vieții românești, care au pus bazele României moderne și au pregătit marele eveniment de la 1918. Este o perioadă de înflăcărată trăire spirituală în spațiul românesc, o perioadă în care ideile Răsăritului se ciocnesc de cele ale Occidentului aflate în expansiune, o perioadă care șlefuiește spiritualitatea românească, pregătind apariția marilor filozofi din perioada interbelică, perioadă ce va fi reflectată în mod special în volumul III al Coloanei, volum aflat în pregătire. Cartea este alcătuită de către Pr. Al. Stănciulescu-Bârda.      

  1. Balade din Transilvania, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2008, 300 pag., format A5, hârtie offset, copertă policromă, 12 lei.
         Antologia conţine peste 200 balade culese în ultimele decenii de către folcloristul clujean Pavel Rătundeanu – Ferghete. Într-o vreme în care manelele şi muzica discotecilor ne sufocă, Pavel Rătundeanu-Ferghete ne invită să ne întoarcem la izvoarele creaţiei artistice a poporului român, să scoatem din adâncurile spiritualităţii româneşti filonul de aur al cântecului epic, prin care strămoşii noştri au cântat faptele lor de vitejie, au fixat scene de viaţă de un realism impresionant, şi-au descris bucuriile, necazurile, durerile, aspiraţiile şi faptele  pe care le-au socotit demne de a rămâne în istoria neamului.

  1. Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Scrisoare pastorală, vol. III, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2008, 430 pag. şi numeroase planşe color, format A5, hârtie offeset, copertă policromă, 20 lei.
            Volumul reuneşte  numerele 80-120 din ,,Scrisoare pastorală”, publicaţia Parohiei Malovăţ. În el se găsesc numeroase articole care privesc aspecte din realitatea locală, dar şi  din cea naţională şi internaţională,  pagini de suflet, de   simţire şi trăire românească şi creştinească.
*
                          Acestea sunt, deocamdată, cele disponibile.
                          În  următoarele săptămâni urmează să apară:
1.    Colinde din Transilvania, vol. IV;
2.    Nunta din Transilvania;
3.    Sf. Irineu al Lyonului;
4.    Amintiri despre N. Iorga;
5.    Bibliografia Revistei ,,Ortodoxia”(1949-2009);
6.    Nicolae Iorga. Concepția istorică;
7.    Profeții privind România
Așteptăm înscrieri și la aceste viitoare apariții.
                    Sănătate, pace și bucurii sa vă dea Dumnezeu!            
                                       Pr. Al. Stănciulescu-Bârda

miercuri, 20 iulie 2011

Astăzi: Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioşii Rafael şi Partenie de la Agapia

Astăzi: Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioşii Rafael şi Partenie de la Agapia: "
Sfintii Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia sunt praznuiti pe 21 iulie. Canonizarea lor a fost aprobata de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 5 - 7 martie 2008. Proclamarea canonizarii Sfintilor Rafael si Partenie a avut loc pe 5 iunie 2008, la Manastirea Neamt, cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului.
"

IPS Teofan va oficia slujba de inmormantare a duhovnicului Arsenie Papacioc

IPS Teofan va oficia slujba de inmormantare a duhovnicului Arsenie Papacioc: "Parintele Arsenie Papacioc va fi inmormantat joi, la ora 13:00 in curtea manastirii din Sfanta Maria Techirghiol, intocmai precum i-a fost dorinta. Slujise acolo timp de 35 de ani. Slujba va fi oficiata de Mitropolitul Moldovei IPS Teofan, arhiepiscopul Dunarii de Jos si Inaltpreasfintitul..."

VIDEO & GALERIE FOTO Puhoi de lume la hramul Bisericii “Sfantul Ilie”

VIDEO & GALERIE FOTO Puhoi de lume la hramul Bisericii “Sfantul Ilie”: "
* în finalul slujbei, credincioşii s-au înghesuit la sărmăluţe şi vin



Sute de credincioşi botoşăneni au participat, astăzi, la hramul Bisericii “Sfântul Ilie” din municipiu. Lăcaşul de cult a îmbrăcat haine de sărbătoare încă de aseară, când a avut loc Vecernia. Astăzi dimineaţă, slujba a continuat cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Lucian Leonte, care este şi preotul paroh al Bisericii “Sfântul Ilie”.
"

ROMÂNIA ÎNLĂCRIMATĂ: Părintele Arsenie Papacioc s-a mutat la Domnul! - VIDEO momente deosebite

ROMÂNIA ÎNLĂCRIMATĂ: Părintele Arsenie Papacioc s-a mutat la Domnul! - VIDEO momente deosebite: "Pe 19 iulie, in jurul orei 13, marele duhovnic Arsenie Papacioc s-a mutat la Domnul. Pe 15 august ar fi implinit 97 de ani. Parintele va fi inmormantat joi, la Techirghiol.

Parintele Arsenie Papacioc a fost..."

marți, 19 iulie 2011

VIDEO ARHIVA A murit parintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei romane. A fost inchis pentru apartenenta la Garda de Fier si s-a opus introducerii pasapoartelor biometrice

VIDEO ARHIVA A murit parintele Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai mari duhovnici ai ortodoxiei romane. A fost inchis pentru apartenenta la Garda de Fier si s-a opus introducerii pasapoartelor biometrice: "Parintele Arsenie Papacioc, duhovnicul manastirii Sfanta Maria din Techirghiol, a murit marti, la 97 de ani. S-a nascut in 15 august 1914, in comuna Perieti, judetul Ialomita, si era considerat, potrivit site-ului crestinortodox.ro, unui unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei. A primit o pedeapsa de 40 de ani de inchisoare, pentru apartenenta la Garda de Fier."

Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc a decedat.

Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc a decedat.: "Parintele arhimandrit Arsenie Papacioc, duhovnicul Manastirii Sfanta Maria din Techirghiol, a decedat, astazi, in locasul in care a slujit timp de 35 de ani, relateaza Mediafax.
Considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei, parintele Arsenie Papacioc s-a nascut in 15 august 1914, in comuna Perieti, judetul Ialomita. Isi face anii de ucenicie monahala in manastirile Cozia si Antim si este calugarit in 26 septembrie 1949, la Manastirea Sihastria, sub ascultarea duhovnicilor ..."

Sărbătoare la Biserica “Sfântul Ilie”

Sărbătoare la Biserica “Sfântul Ilie”: "
Biserica “Sfântul Ilie” din municipiul Botoşani îmbracă, miercuri, haine de sărbătoare. Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe 20 iulie pe Sfântul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, iar la Botoşani va fi hramul Bisericii “Sfântul Ilie”, unde preot paroh este protopopul Lucian Leonte.
"